catalonia-735x459Οι καταλονοί παραδοσιακά υποστηρικτές του ευρωπαισμού, προοδευτικοί και δημοκράτες ενσωμάτωσαν τόσο τους μετανάστες από άλλες περιοχές της Ισπανίας την δεκαετία του 1950 και 1960 όσο και τους πρόσφατους μετανάστες από τη Λατινική Αμερική και το Μαχρέμπ.Μέχρι το 1980 ο καταλανικός εθνικισμός και η διαφοροποίηση των καταλανών βασιζόταν στην ιδέα της οπισθοδρόμησης της υπόλοιπης Ισπανίας έναντι του προοδευτισμού της καταλονίας. Είναι αυτοδιοίκητη περιφέρεια και είναι κατά ένα μεγάλο ποσοστό αυτόνομη σε θέματα εκπαίδευσης, πολιτισμού και οικονομικής διαχείρισης. Έχει δικό της κοινοβούλιο και περιφερειακή κυβέρνηση.

Ο καταλανός εθνικιστής λοιπόν απαιτεί την ανεξαρτητοποίησή του από το κράτος της Ισπανίας.Ο δεξιός πρωθυπουργός της Ισπανίας ενεργοποιεί τον κατασταλτικό μηχανισμό και ξυλοφορτώνει τους καταλανούς που πήγαν να κάνουν δημοψήφισμα.Έχουμε λοιπόν αντιμέτωπα δύο στρατόπεδα.Οι μεν είναι κολλημένοι τοπικιστές με πολλές δόσεις εθνικοπατριωτισμού και οι δε είναι οι κλασσικοί σύγχρονοι νεοφιλελεύθεροι δεξιοί που προσπαθούν να διατηρήσουν τα κεκτημένα τους με κάθε μέσο.

Αν προσπαθήσουμε να παραμερίσουμε κάθε συναισθηματισμό που αναδύεται ενώ σκεπτόμαστε τα γεγονότα του Ισπανικού εμφυλίου και την στάση του φασίστα Φράνκο απέναντι στην καταλονία, αυτό που μένει ως κεντρική εικόνα είναι άνθρωποι που ανεμίζουν παθιασμένα σημαίες ζητώντας ουσιαστικά  να ανεξαρτητοποιηθούν από μια συγκεκριμένη κεντρική εξουσία για να δημιουργήσουν μια καινούργια, «δική τους».Ο Ραχόι με λίγα λόγια υπηρετεί και αγαπά το ισπανικό έθνος και οι καταλονοί αντίστοιχα λατρεύουν το καταλονικό έθνος.

Μπρός γκρεμός και πίσω ρέμα.Οι καταλονοί που έχουν κάνει σημαία τον προοδευτισμό υποπίπτουν στο σοβαρό ατόπημα του άκρατου εθνικισμού.Αντί το διακύβευμα των αγώνων τους να είναι η επιδίωξη της δημιουργίας μιας μεγάλης αυτοοργανωμένης επαρχίας με γνώμονα την αυτοδιάθεση αυτοί παλεύουν για να δημιουργήσουν μια νέα κεντρική εξουσία που η μόνη διαφορά θα είναι πως ο πρωθυπουργός θα μιλάει καταλανικά.

Εννοείται πως ο Ραχόι δεν πρόκειται να αφήσει να συμβεί κάτι τέτοιο.Μην ξεχνάμε πως,  στην καταλονία βρίσκεται η καρδιά της βιομηχανίας της Ισπανίας.Απ την άλλη ο Ραχόι ως καθαρόαιμος δεξιός σε κάθε κρίση θα χρησιμοποιήσει χωρίς κανένα ηθικο όριο τις κατασταλτικές δυνάμεις.

Δυστυχώς ακόμη μια φορά, λαοί παραμυθιάζονται από πολιτικάντηδες που παίζουν άσχημα παιχνίδια με το θυμικό τους.Ο πρωθυπουργός της καταλονιας Κάρλες Πουιγκντεμόντ θέλει να γίνει χαλίφης στη θέση του χαλίφη ποντάροντας τα πάντα στην υστεροφημία του χωρίς να υπολογίζει το τίμημα.Επιδιώκει την καλλιέργεια της εθνικής καταλονικής συνείδησης στα πιτσιρίκια που παρακολουθούν τα σημερινά δρώμενα.Ποιά είναι η διαφορά ενός δεξιού πατριώτη και του «αυτονομιστή» Πουιγκντεμόντ;Μίσος θα θερίσει ο ένας, μίσος και ο άλλος.

Advertisements

Η θέση μας για τα γεγονότα στην Καταλονία

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s