εικόνα εξωφύλλου άρθρου (article's cover image)

Ο Eugene Smith ξεκίνησε την πορεία του ως φωτογράφος σε δύο τοπικές εφημερίδες της γενέτειράς του Wichita. Έπειτα μετακόμισε στη Νέα Υόρκη για να εργαστεί στο περιοδικό Newsweek, όπου ξεχώρισε για την τελειομανία που τον διακατείχε στη δουλειά του, αν και πολύ σύντομα απολύθηκε και του δόθηκε η ευκαιρία να εργαστεί για το περιοδικό LIFE.

Με την είσοδο των ΗΠΑ στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, ο Smith βρέθηκε στην πρώτη γραμμή του πυρός ως ανταποκριτής στο νότιο Ειρηνικό, φωτογραφίζοντας αμερικανούς πεζοναύτες και ιάπωνες αιχμαλώτους. Τη δεκαετία του 50’, βρέθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο για να καλύψει τις βουλευτικές εκλογές. Εκεί ο Smith, τράβηξε εντυπωσιακές φωτογραφίες με θέμα την εργατική τάξη, ελάχιστες όμως από αυτές δημοσιεύθηκαν.

«Photo is a small voice, at best, but sometimes – just sometimes – one photograph or a group of them can lure our senses into awareness. Much depends upon the viewer; in some, photographs can summon enough emotion to be a catalyst to thought.»

W. Eugene Smith

O Smith πολύ σύντομα σταμάτησε τη συνεργασία του με το LIFE, καθώς είχαν αρκετές διαφωνίες και το 1955 έγινε μέλος του μεγάλου φωτογραφικού πρακτορείου Magnum. Άφησε πίσω του την τακτική του LIFE, όπου οι εικόνες απλά συνοδεύουν το κείμενο και υποστήριξε την άποψη, ότι η βαρύτητα πρέπει να δίνεται αποκλειστικά στις εικόνες. Ως αποτέλεσμα αυτού, ο Smith θεωρείται ως o “Master” του ανεξάρτητου φωτογραφικού δοκιμίου (photo-essay).

Ένα από τα πιο διάσημα φωτογραφικά δοκίμιά του, είναι οι φωτογραφίες από ένα μικρό ισπανικό χωριό. Ο Smith μετακόμισε για ένα χρόνο εκεί, ώστε οι κάτοικοι του χωριού να τον συνηθίσουν και να μπορέσει να πετύχει το καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα. Λόγω της υπομονής και της τελειομανίας του άλλωστε, του αποδίδεται και ο τίτλος του δάσκαλου. Ο Smith τελικά μετά από χρόνια, κατέφυγε στο μέσο του έντυπου βιβλίου, ως τον σωστότερο τρόπο για να δημοσιεύει και να παρουσιάζει με απόλυτη ελευθερία τις φωτογραφίες του.

Χαρακτηριστικό του έργου του, είναι η δύναμη του ύφους του, η απλότητα και η αντικειμενικότητα της ματιάς του απέναντι σε σημαντικά γεγονότα και εντυπωσιακές σκηνές. Κατορθώνει να μας μεταφέρει σε ένα διαφορετικό κόσμο, ποιο εντυπωσιακό και ποιητικό, είτε οι φωτογραφίες του είναι από το πολεμικό μέτωπο, είτε σκηνές από το δρόμο, είτε από τους ανθρακωρύχους της Αγγλίας.

Advertisements

William Eugene Smith

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s