Ανακοινώθηκε το πρόγραμμα παραστάσεων του Θεάτρου Πορεία για την χειμερινή περίοδο 2015-2016

Το θέατρο Πορεία συνεχίζοντας την sold out επιτυχία “Η Μεγάλη Χίμαιρα” (δόθηκε ήδη μία μικρή παράταση έως τις 24 Μαΐου), ανακοινώνει για την προσεχή θεατρική περίοδο την παραγωγή και παρουσίαση δύο αριστουργημάτων της παγκόσμιας δραματουργdownload (1)ίας.

Στις 25 Νοεμβρίου 2015 ανεβάζει το έργο “Μιράντα” βασισμένο στην “Τρικυμία” του Ουίλιαμ Σαίξπηρ, σε σκηνοθεσία του σπουδαίου Λιθουανού Οscaras Korsunovas. Τοποθετημένη σε ένα δυστοπικό διαμέρισμα εξορίας με τους δύο πρωταγωνιστές (Ιωάννα Παππά και Λαέρτη Μαλκότση) να ερμηνεύουν όλους τους ρόλους του έργου.

Από τις 11 Φεβρουαρίου 2016 στο ρεπερτόριο εντάσσονται οι “Τρεις Αδερφές” του Άντον Τσέχοφ σε νέα μετάφραση και σκηνοθεσία του Δημήτρη Τάρλοου. Ο ίδιος σημειώνει:«Σ’ αυτή τη σπουδή για το πέρασμα του χρόνου οι χαρακτήρες βρίσκονται να ζουν την δικιά τους δυστοπία αναζητώντας την ουτοπία μιας Ιθάκης.» Ένα ensemble εκλεκτών ηθοποιών τριών “γενεών” ερμηνεύει (Αλεξάνδρα Αϊδίνη, Ιωάννα Παππά, Λένα Παπαληγούρα, Γιάννης Νταλιάνης, Γιώργος Μπινιάρης, Λαέρτης Μαλκότσης, Μαριάννα Δημητρίου, Παντελής Δεντάκης, Κώστας Κορωναίος, Δημήτρης Μπίτος, Χάρης Τσιτσάκης, Μαριέττα Σγουρδαίου κι άλλοι) με ζωντανά παιγμένη μουσική του Άγγελου Τριανταφύλλου τα σκηνικά και τα κουστούμια της Ελένης Μανωλοπούλου και τους φωτισμούς του Αλέκου Αναστασίου.

Αναλυτικά:

Η Μεγάλη Χίμαιρα 2η σεζόν του Μ. Καραγάτση

Θέατρο Πορεία από 3 Οκτωβρίου 2015

Έναρξη προπώλησης εισιτηρίων:30 Απριλίου 2015

Μετά την τεράστια επιτυχία της φετινής παράστασης η επανασύσταση τηςΜεγάλης Χίμαιρας με κέντρο την Αλεξάνδρα Αϊδίνη και έναν εξ ολοκλήρου ανανεωμένο θίασο, αποτελεί τεράστια πρόκληση. Το κοινό μας θα έχει την ευκαιρία να δει στους κεντρικούς ρόλου του έργου δημοφιλείς ηθοποιούς να συνυπάρχουν με ικανότατους συναδέλφους τους από τη νεότερη γενιά. Οι απαραίτητες αλλαγές που θα προκύψουν τόσο στο κινηματογραφικό όσο και στο θεατρικό κομμάτι του έργου θα φωτίσουν νέα σημεία της δράσης και θα προσδώσουν καινούργια διάσταση στους χαρακτήρες και τις σχέσεις τους, έτσι ώστε θα διασφαλιστεί ένα αποτέλεσμα εξίσου επιτυχημένο με της τρέχουσας περιόδου!

Σε αυτό το επικό ερωτικό μελόδραμα παρακολουθούμε την ιστορία μιας Γαλλίδας, της Μαρίνας Μπαρέ, που έρχεται να ζήσει στην Ελλάδα ερωτευμένη και παντρεμένη με έναν Έλληνα εφοπλιστή, αλλά και παθιασμένη με την ελληνική κλασσική παιδεία. Ερχόμενη σε επαφή, όμως, με την ίδια τη χώρα των ονείρων της, συναντά τις δικές της Χίμαιρες: το δραματικό τοπίο, τραχύ κι αισθησιακό ταυτόχρονα, την παρασύρει σε μια μοιραία δίνη πάθους, πυροδοτεί τα παλιά ψυχολογικά της τραύματα και την οδηγεί στην αυτοκαταστροφή.

Ο Καραγάτσης σε αυτό το μυθιστόρημα, που κλείνει τη γνωστή τριλογία «Γιούγκερμαν – Λιάπκιν – Χίμαιρα», μελετάει ενδελεχώς τη δυνατότητα προσαρμογής των ξένων στην ελληνική πραγματικότητα, αλλά και την αμφιθυμία των Ελλήνων απέναντι στη Δύση. Κρύβει καλά τον ακραίο και κατάμαυρο ρομαντισμό του κάτω από πέπλο κυνισμού ή και ωμότητας.  Βαθιά απελπισμένος ο ίδιος, μετατρέπει τη  Μαρίνα σε χίμαιρα, αρνούμενος την έννοια της αγάπης. Νομίζουμε ότι πετυχαίνουμε, ερωτευόμαστε, δημιουργούμε πνευματικά. Όλα εν τέλει καίγονται κάτω από το σκληρότατο Ελληνικό φως.  Σαν μύγες μαγευόμαστε από το άγνωστο, για να γίνουμε παρανάλωμα σε μια στιγμή. Αυτή τη μοιραία στιγμή περιγράφει ο Καραγάτσης.

Παγκόσμια πρώτη Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου 14 Ιουλίου 2014.

Θέατρο Πορεία από 22 Νοεμβρίου 2014 έως 24 Μαΐου 2015.

Θέατρο Απόλλων Σύρου (piccola scala) από 29 Μαΐου έως 1 Ιουνίου 2015.

Θέατρο Πορεία 2η σεζόν από 3 Οκτωβρίου 2015.

Συντελεστές:

Διασκευή: Στρατής Πασχάλης

Σκηνοθεσία: Δημήτρης Τάρλοου

Σκηνικά – Κουστούμια: Ελένη Μανωλοπούλου

Μουσική: Κατερίνα Πολέμη

Φωτισμοί: Αλέκος Αναστασίου

Κίνηση – Χορογραφία: Ζωή Χατζηαντωνίου

Στίχοι τραγουδιών: Στρατής Πασχάλης

Σκηνοθεσία κινηματογραφικού μέρους: Χρήστος Δήμας

Διευθυντής Φωτογραφίας – Μοντέρ κινηματογραφικού μέρους: Γιώργος Αργυροηλιόπουλος

Βοηθός σκηνοθέτη κινηματογραφικού μέρους: Στέλλα Χαριτοπούλου

Hair Design: Χρόνης Τζήμος

Μακιγιάζ: Εύη Ζαφειροπούλου

Βοηθοί σκηνοθέτη: Άννα Πασπαράκη, Δήμητρα Κουτσοκώστα

Βοηθός σκηνογράφου: Τίνα Τζόκα

Βοηθός χορογράφου: Κορίνα Κόκκαλη

Φωτογραφίες: Βάσια Αναγνωστοπούλου

Video-Trailer: Σωκράτης Σπανός

Ζωγραφική σκηνικού: Νίκος Καρράς

Κατασκευή σκηνικού: Lazaridis Scenic Studio

Διανομή:

ΜΑΡΙΝΑ: Αλεξάνδρα Αϊδίνη

ΓΙΑΝΝΗΣ: Μάξιμος Μουμούρης

ΜΗΝΑΣ: Δημήτρης Μοθωναίος

ΡΕΪΖΑΙΝΑ: Σμαράγδα Σμυρναίου

ΛΙΛΗ – ΚΑΛΛΙΟΠΗ – ΒΙΕΤΝΑΜΕΖΑ ΠΟΡΝΗ: Ειρήνη Φαναριώτη

ΑΝΝΟΥΛΑ, κόρη της Μαρίνας: Κατερίνα Τράμπα, Βασιλική Παναγιώτογλου

ΑΝΝΕΖΙΩ: Καίτη Μανωλιδάκη

ΈΝΑΣ ΆΓΝΩΣΤΟΣ: Δημήτρης Τάρλοου

Κινηματογραφική διανομή:

Μητέρα: Esther Andre Gonzalez
Γιατρός: Andre Maia
Συμβολαιογράφος: Gilles Touchais
Άγνωστος: Κωνσταντίνος Μιζαράς
Νομάρχης: Γιάννης Αναστασάκης
Εισαγγελέας: Αλέξανδρος Μυλωνάς
Ιταλός ναύτης: Νίκος Χαρίσης

Ημέρες & ώρες παραστάσεων:

από 3 Οκτωβρίου έως 22 Νοεμβρίου 2015: Τετάρτη και Κυριακή στις19:30,Πέμπτη, Παρασκευή και Σάββατο στις 21:00

από 26 Νοεμβρίου 2015 (εναλλασσόμενο ρεπερτόριο με την “Μιράντα”):Τετάρτη 17:30, Πέμπτη 20:00, Παρασκευή 17:30, Σάββατο 17:30, Κυριακή 20:00

Τιμές Εισιτηρίων: Τετάρτη (λαϊκή, γενική είσοδος: 15 ευρώ) ΠέμπτηέωςΚυριακή: από 14 έως 20 ευρώ.

Διάρκεια: 150 λεπτά, με διάλειμμα.

Για τηλεφωνικές κρατήσεις εισιτηρίων εδώ

Μιράντα

βασισμένο στην Τρικυμία του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ

Από 25 Νοεμβρίου 2015

Έναρξη προπώλησης εισιτηρίων:Οκτώβριος 2015

Διασκευή – Σκηνοθεσία: Oskaras Korsunovas

Ένα από τα τελευταία έργα (ίσως το τελευταίο) του Σαίξπηρ η Τρικυμία (1610) ως επί το πλείστον ερμηνεύεται ως μια féerie, ένα παραμύθι για ενήλικες, ενώ ταυτόχρονα παραβλέπεται το απόσταγμα σοφίας που έχει ενσταλάξει στην ιστορία ο συγγραφέας. Πράγματι, η ανάγνωση του έργου κατά Γιαν Κοτ επιτρέπει να δούμε τα μυθωδώς διαδραματιζόμενα πάνω στο νησί του Πρόσπερου ως έναν αγώνα για την εξουσία και ως μια «επανάληψη της ιστορίας του κόσμου» – και μάλιστα από τη φαρσική της πλευρά.

Ο Δούκας του Μιλάνου Πρόσπερο, λάτρης των βιβλίων και της μαγείας, χάνει τον θρόνο του όταν ο αδερφός του Αντόνιο, με τη βοήθεια του Αλόνσο, σφετερίζεται την εξουσία του και εγκαταλείπει τον Πρόσπερο και τη μικρή κόρη του Μιράντα στ’ ανοιχτά της θάλασσας για να πνιγούν. Οι δυο τους σώζονται και καταλήγουν σε ένα ερημονήσι, όπου ζει ο τερατόμορφος Κάλιμπαν. Δώδεκα χρόνια αργότερα οι συνωμότες Αντόνιο και Αλόνσο ναυαγούν στο ίδιο νησί εξαιτίας μιας τρικυμίας που προκαλεί ο Πρόσπερο χάρη στις μαγικές του δυνάμεις. Εκεί λαμβάνει χώρα ένας αγώνας για την εξουσία του νησιού μέχρι την άρση της παλαιάς αδικίας απέναντι στον Πρόσπερο και τη Μιράντα.

Ο μείζων Λιθουανός σκηνοθέτης Όσκαρας Κορσουνόβας εμπνέεται από την ερμηνεία του Γιαν Κοτ, αντλεί από την προσωπική του εμπειρία ως «υπηκόου» της Σοβιετικής Ένωσης, και «χρησιμοποιεί» την Τρικυμία του Σαίξπηρ για να μιλήσει για την εξουσία και τις ατέρμονες, παράλογες μάχες για την κατάκτησή της. Σε μια εποχή απολυταρχίας ένα διαμέρισμα γίνεται η όαση, όπου συντηρείται η πνευματική αντίσταση κατά του καθεστώτος, κατά της εξουσίας. «Στο έργο αυτό ως επί το πλείστον με ενδιαφέρει η Μιράντα», σημειώνει ο σκηνοθέτης. «Έχει θεωρηθεί κυρίως ως μια αφελής πριγκίπισσα, όμως είναι δημιούργημα του Πρόσπερου, είναι η ψυχή του Πρόπερου. Τελικά, οι δημιουργοί χρησιμοποιούσαν την εξορία στα ερημονήσια προκειμένου να «αναθρέψουν» τις δικές τους Μιράντες».

Συντελεστές:

Μετάφραση: Νίκος Χατζόπουλος

Διασκευή – Σκηνοθεσία: Oskaras Korsunovas

Σκηνικά – Κοστούμια: Dainius Liskevicius

Μουσική: Antanas Jasenka

Φωτισμοί: Αλέκος Αναστασίου

Παίζουν: Λαέρτης Μαλκότσης, Ιωάννα Παππά 

Από τις 25 Νοεμβρίου 2015 έως τις 31 Ιανουαρίου 2016 (εναλλασσόμενο ρεπερτόριο με την «Μεγάλη Χίμαιρα» έως τις 17 Ιανουαρίου)

Ημέρες & ώρες παραστάσεων: Τρίτη 21:00, Τετάρτη 21:00, Παρασκευή 21:00, Σάββατο 21:00, Κυριακή 17:00

Τιμές Εισιτηρίων: Κυριακή (λαϊκή, γενική είσοδος: 12 ευρώ) Τρίτη, Τετάρτη, Παρασκευή και Σάββατο: από 12 έως 18 ευρώ.

Διάρκεια: 90 λεπτά, χωρίς διάλειμμα

Η γυναίκα απ’ τα παλιά

του Ρόλαντ Σίμελπφενιχ

από 2 Φεβρουαρίου έως 27 Απριλίου 2015

από την ομάδα Kammerspiel

«Πριν από εικοσιτέσσερα χρόνια ήμουν ο μεγάλος σου έρωτας, μου ορκίστηκες τότε ότι θα μ’ αγαπάς για πάντα. Είμαι εδώ τώρα για να σου θυμίσω αυτή την υπόσχεση.»  Με αυτά τα λόγια εισβάλλει στο σπίτι του Φρανκ μια γυναίκα. Στο χωλ έχουν απομείνει μόνο πακεταρισμένα κουτιά και κιβώτια μετακόμισης. Μετά από δεκαεννιά χρόνια ο Φρανκ, η γυναίκα του και ο  γιος τους ετοιμάζονται να μετακομίσουν. Η γυναίκα ωστόσο αρνείται να δεχτεί αυτή την πραγματικότητα και είναι αποφασισμένη να μείνει. Σε μια μόλις μέρα  μπαίνει στη ζωή τους και την αλλάζει για πάντα.

Πόσο κρατά ένα καλοκαίρι; Πόσο διαρκεί το «για πάντα;» Τι έχει μεγαλύτερη αξία, η ελευθερία ή η δέσμευση; Ένα έργο για τον χρόνο που σαρώνει στο πέρασμα του, για το εφήμερο του έρωτα και το απόλυτο της εφηβείας, για τους συμβιβασμούς της ενηλικίωσης και τις δεσμεύσεις της ζωής, αλλά κυρίως για την πίστη στο όνειρο.

Συντελεστές:

Μετάφραση/ σκηνοθεσία: Έλενα Καρακούλη

Σκηνικά- κοστούμια: Κλειώ Γκιζελή

Φωτισμοί: Νίκος Βλασσόπουλος

Kίνηση: Φαίδρα Σούτου

Βοηθός σκηνοθέτη: Νάντια Σπηλιωτοπούλου

Παίζουν οι ηθοποιοί:

Νίκος Ψαρράς: Φρανκ

Στεφανία Γουλιώτη: Ρόμυ Φογκλέντερ

Μαρία Ζορμπά: Κλαούντια, η γυναίκα του Φρανκ

Χάρης Τζωρτζάκης: Άντυ, γιος του Φρανκ και της Κλαούντια

Ηλιάνα Μαυρομάτη: Τίνα, φίλη του Άντυ

Ημέρες & ώρες παραστάσεων: Δευτέρα στις 21:00

Τιμές Εισιτηρίων: κανονικό 15 ευρώ, φοιτητικό, ανέργων 10 ευρώ.

Για τηλεφωνικές κρατήσεις εισιτηρίων επικοινωνήστε μαζί μας εδώ

Για το έργο και τον συγγραφέα:

Ο Roland Schimmelpfennig (Ρόλαντ Σίμελπφενιχ) είναι από τους πιο γνωστούς και πολυμεταφρασμένους σύγχρονους Γερμανούς θεατρικούς  συγγραφείς, γνωστός στη χώρα μας από έργα όπως:  «Push-up», «Αραβική νύχτα», «Χρυσός δράκος», «Ιδομενέας».

«Η Γυναίκα απ’ τα παλιά»  ξεκινά σαν μπουλβάρ, με ένα σχεδόν κωμικό τρίο, για να εξελιχθεί στη συνέχεια σε τραγωδία:  ένα κουτί της Πανδώρας. Μέσα από μια αναμέτρηση με το παρελθόν θίγονται θέματα όπως η αθωότητα, η νιότη, η ρουτίνα στην καθημερινότητα και η άρνηση της πραγματικότητας.  Κι όλα αυτά μέσα από ένα ευφυές δραματουργικό τρικ -παιχνίδι με το χρόνο που φωτίζει τις προθέσεις, συμπληρώνει τις σκηνές.

Η παράσταση θα παίζεται από τις αρχές Φεβρουαρίου, κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 21:00, για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων στην κεντρική σκηνή του θεάτρου  Πορεία.

Τρεις αδερφές

του Άντον Τσέχοφ

Από 11 Φεβρουαρίου 2016

Σκηνοθεσία – Δραματουργία: Δημήτρης Τάρλοου

«Μαραμένα τα γιούλια και οι βιόλες, μαραμένα και τα γιασεμιά, μαραμένες οι ελπίδες μας όλες… Αλλά μήπως έχει καμιά σημασία; Τίποτα δεν έχει σημασία πια!»

Ο Άντον Τσέχοφ έγραψε τις Τρεις αδερφές, ένα έργο για την προσδοκία,το 1901, στο γύρισμα του 20ου αιώνα. Ο ίδιος ο συγγραφέας χαρακτηρίζει το έργο του «κωμωδία» και τους χαρακτήρες του «μπουφόνους», καθώς φέρνει κάθε έναν από αυτούς, κάθε τους ελπίδα, κάθε τους αγωνία, αντιμέτωπους με την πραγματικότητα, όπως αυτή σμιλεύεται αμείλικτα από τον χρόνο.

Τα τέσσερα παιδιά ενός μορφωμένου στρατιωτικού, οι τρεις κόρες του και ο μοναχογιός του, «ξεμένουν» μετά τον θάνατό του στον τόπο της τελευταίας του μετάθεσης, σε μια απομακρυσμένη και μονότονη πόλη της ρωσικής επαρχίας. Ο στενός πυρήνας της οικογένειας και των στρατιωτικών φίλων τους λειτουργεί ως μια «νησίδα πολιτισμού» για τα αδέλφια και διατηρεί ζωντανή την ελπίδα της επιστροφής στην ιδανική πόλη των παιδικών του χρόνων, τη Μόσχα. Ωστόσο, η μικρή, ιδιότυπη κοινότητά τους φυλλορροεί μέσα στον χρόνο και την πραγματικότητα συμπαρασύροντας κάθε προσδοκία.

Ο Δημήτρης Τάρλοου μας εξ-οικειώνει με το έργο με μια δραματουργία-έκπληξη, που αν και «μικραίνει» τις χιλιομετρικές αποστάσεις, τονίζει την απόσταση από τον εαυτό, από το μέλλον και το παρελθόν. Όπως σημειώνει και ο ίδιος: «Σ’ αυτή τη σπουδή για το πέρασμα του χρόνου οι χαρακτήρες βρίσκονται να ζουν την δικιά τους δυστοπία αναζητώντας την ουτοπία μιας Ιθάκης.»

Συντελεστές:

Απόδοση – Δραματουργία: Δημήτρης Τάρλοου

Σκηνοθεσία: Δημήτρης Τάρλοου

Συνεργάτις Δραματουργός: Έρι Κύργια

Σκηνικά – Κοστούμια: Ελένη Μανωλοπούλου

Μουσική: Άγγελος Τριανταφύλλου

Φωτισμοί: Αλέκος Αναστασίου

Διανομή:

Πρόζοροφ Αντρέι Σεργκέγιεβιτς: Λαέρτης Μαλκότσης

Νατάλια Ιβάνοβνα: Μαριάννα Δημητρίου

Όλγα: Αλεξάνδρα Αιδίνη

Μάσα: Ιωάννα Παππά

Ιρίνα: Λένα Παπαληγούρα

Κουλίγκιν Φιόντορ Ιλίτς: Κώστας Κορωναίος

Βερσίνιν Αλεξάντρ Ιγκνάτιεβιτς: Γιάννης Νταλιάνης

Τουζενμπάχ Νιλολάι Λβόβιτς: Παντελής Δεντάκης

Σολιόνιι Βασίλιι Βασίλιεβιτς: Δημήτρης Μπίτος

Τσεμπουτίκιν Ιβάν Ρομάνοβιτς: Γιώργος Μπινιάρης

Φεντότικ Αλεξέι Πετρόβιτς: Πάρις Θωμόπουλος

Ροντέ Βλαντίμιρ Κάρλοβιτς

Φεραπόντ: Χάρης Τσιτσάκης

Ανφίσα: Μαριέττα Σγουρδαίου

Η πρεμιέρα της παράστασης έχει οριστεί για τις 11 Φεβρουαρίου 2016.

Ημέρες & ώρες παραστάσεων: Τετάρτη 18:00, Πέμπτη 20:00, Παρασκευή 20:00, Σάββατο 20:00, Κυριακή 18:00.

Τιμές Εισιτηρίων: Τετάρτη (λαϊκή, γενική είσοδος:15 ευρώ) ΠέμπτηέωςΚυριακή: από 14 έως 20 ευρώ.

Διάρκεια: 180 λεπτά, με διάλειμμα

Advertisements

Το πρόγραμμα παραστάσεων του Θεάτρου Πορεία για την χειμερινή περίοδο 2015-2016

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s