Δρ. Τζέκιλ και Μίστερ Χάιντ…

Ο υπουργός Γιάννης Πανούσης μιλάει πολύ πριν υπουργοποιηθεί στις 24/10/2012 για την βία της αστυνομίας,για τους λόγους της βίαιης συμπεριφοράς των αστυνομικών  και προτείνει βαθειές τομές όπως την δημιουργία ενός ανεξάρτητου διακομματικού εθνικού συμβουλίου(sic) για τον έλεγχο της αστυνομίας…Αυτά όμως πριν την ανάληψη εξουσίας,αυτά παλιά…

65043671

Ο εγκληματολόγος και βουλευτής της ΔΗΜ.ΑΡ. Γιάννης Πανούσης δηλώνει πως «η αστυνομία δεν είναι για να παρεμβαίνει ενόπλως σε ζητήματα που έχουν κοινωνικό χαρακτήρα πριν καν εμφανιστεί μια απόπειρα εγκλήματος. Καμιά φορά αυτό συμβαίνει λόγω υπερβάλλοντος ζήλου, κακής εκπαίδευσης ή επειδή φοβούνται και οι ίδιοι ότι θα πέσουν θύματα ομάδων που τους την έχουν στημένη. Αλλά όλα αυτά δεν δικαιολογούνται. Δικαιολογούνται σ’ έναν πολίτη που φοβάται, αλλά όχι σ’ αυτόν που έχει εκπαιδευτεί να λειτουργεί σε καταστάσεις κρίσεις. Η αστυνομία δεν έχει καταλάβει την αποστολή της, όχι από επιχειρησιακής απόψεως αλλά όσον αφορά τον ρόλο της μέσα στο πλαίσιο της δημοκρατίας, ποια είναι τα όρια της. Εγώ θα έψαχνα να βρω τι συμβαίνει στις ιδεολογίες που υπάρχουν στο εσωτερικό της, σε αυτό που ονομάζουμε “μπλε υποκουλτούρα” και σε μια λαθεμένη εκπαίδευση που οδηγεί σε αυτές τις υπερβάσεις».

Ο κ. Πανούσης πιστεύει πως «το ίδιο το σώμα πρέπει να ξεκαθαρίσει το εσωτερικό της. Η φυσική και η πολιτική του ηγεσία πρέπει να προχωρήσει στην εξυγίανση. Δευτερευόντως, είναι δουλειά του πολίτη. Ακόμα και αν γίνεται συγκάλυψη από το εσωτερικό, υπάρχουν χιλιάδες τρόποι να πιέσουμε, από τα ΜΜΕ μέχρι τη Βουλή, ώστε να μη συμβαίνει αυτό. Προτείνω, ως επιστήμονας και όχι ως βουλευτής, να ιδρυθεί ένα εθνικό συμβούλιο αστυνόμευσης με εκπροσώπους από τα κόμματα, τον Συνήγορο του Πολίτη και δικηγορικούς συλλόγους ακριβώς για να κάνει ένα δημοκρατικό έλεγχο στην αστυνομία.   Αλλά άλλο να κάνουμε τον απαραίτητο έλεγχο και άλλο να πάμε στο άλλο άκρο του «μπάτσοι – γουρούνια – δολοφόνοι” και στη θεώρηση ότι όλο το σώμα είναι μολυσμένο. Έτσι, ένας πυλώνας της κοινωνικής ειρήνης καταρρέει. Αν δεν έχεις δικαιοσύνη και αστυνομία, οδηγείσαι στην αυτοδικία».

Τα συμπεράσματα δικά σας….

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s