ΚΑΝΕΚ ΣΑΝΤΣΕΖ ΓΚΕΒΑΡΑ: Ο ΕΓΓΟΝΟΣ ΤΟΥ ΤΣΕ

«Η ελευθερία μου είναι βάσιμη μονάχα αν κι η δική σου είναι επίσης».
Κανέκ Σάντσεζ Γκεβάρα.

Ο Κανέκ Σάντσεζ Γκεβάρα ήταν ο μεγαλύτερος εγγονός του Ερνέστο Τσε Γκεβάρα. Η Ιλντίτα Γκεβάρα ήταν η μητέρα του και ο πατέρας του ήταν οΑλμπέρτο Σάντσεζ, Μεξικανός αριστερός. Γεννήθηκε στην Αβάνα στις canek2122 Μαίου του 1974. Κανέκ σημαίνει Μαύρο Φίδι σε κάποιες απ’ τις παλιές Μεξικάνικες διαλέκτους.

Σαν παιδί έζησε με τους γονείς του στο Μιλάνο και τη Βαρκελώνη, παρακολουθώντας ένα Ισπανικό-Καταλανικό σχολείο στην τελευταία. Στη συνέχεια έζησε στο Μεξικό, επιστρέφοντας στην Κούβα το 1986. Αηδίασε γρήγορα με το καθεστώς του Κάστρο και τον τρόπο που διώκονταν συγγραφείς, καλλιτέχνες και άλλοι. Απέρριψε το ρόλο που το καθεστώς προετοίμαζε για λογαριασμό του ως υψηλόβαθμο αξιωματικό του στρατού.Ξεκίνησε να ντύνεται σαν πάνκης. Βοήθησε στη δημιουργία μιας χέβι μέταλ μπάντας που ονομάζεται Metalizer. Ένα βράδυ η μυστική αστυνομία διέλυσε μια απαγορευμένη συναυλία της μπάντας, ρίχνοντας δακρυγόνα στο πλήθος και υποβάλοντάς τον σε ταπεινωτική σωματική έρευνα.

Άρχισε να επικρίνει ανοιχτά το καθεστώς που τον υποχρέωσε να εγκαταλείψει την Κούβα στην ηλικία των 22 το 1996. Επέστρεψε στο Μεξικό, όπου πολλά μέλη της οικογένειάς του έζησαν.

Ήταν συγγραφέας, μουσικός, φωτογράφος και ταλαντούχος γραφίστας.Μετακινήθηκε προς τις αναρχικές θέσεις και έγραψε στη Μεξικανική εβδομαδιαία Proceso τον Οκτώβριο του 2004 ότι: «Η Κουβανική επανάσταση έχει γεννήσει μια αστική τάξη, ένα κατασταλτικό σύστημα που έχει σκοπό την υπεράσπιση απ’ τους ανθρώπους μιας γραφειοκρατίας πολύ μακριά απ’ αυτούς τους ίδιους τους ανθρώπους. Αλλά πάνω απ’ όλα έχει γίνει αντι-δημοκρατική λόγω του θρησκευτικού μεσσιανισμού του ηγέτη του». Ήταν αηδιασμένος απ’ την «ποινικοποίηση της διαφοράς, τα μέσα δίωξης των ομοφυλοφίλων, χίπις, ελεύθερων στοχαστών, συνδικαλιστών και ποιητών» και την εγκατάσταση της «σοσιαλιστικής αστικής τάξης…ψευδώς προλεταριακής».

Έφτασε να πει πως: «Όλες οι κριτικές μου στο Φιντέλ Κάστρο ξεκινούν απ’ την απομάκρυνσή του από ελευθεριακές ιδέες, της προδοσίας που διέπραξε εναντίον του λαού της Κούβας και του τρομακτικού συστήματος επαγρύπνησης που εγκαθιδρύθηκε για να διατηρήσει το Κράτος συνθλίβοντας τους ανθρώπους».

Ήταν ενεργός στο Κουβανικό Ελευθεριακό Κίνημα στην Εξορία για πολλά χρόνια μέχρι το θάνατό του και έγραψε για Μεξικανικά λογοτεχνικά περιοδικά όπως το Letros Libres και το Milenio Semanal. Μαζί με τον Χόρχε Μασέτι, γιο Αργεντινού δημοσιογράφου με το ίδιο όνομα που αγωνίστηκε με τον Τσε στην Αργεντινή και πέθανε εκεί, έγραψε το Les héritiers du Che, που δημοσιεύτηκε στη Γαλλία το 2007, μαρτυρίες της ανατροφής τους στην Κούβα και της αναπτυσσόμενης απογοήτευσής τους.

Πέθανε στην Πόλη του Μεξικού, στις 21 Ιανουαρίου του 2015 ύστερα από εγχείρηση καρδιάς. Σχολιάζοντας σχετικά με τις αλλαγές στην Κούβα λίγο καιρό πριν το θάνατό ο Κανέκ σημείωσε: «Μερικές φορές έχουμε την τάση να κρίνουμε την πραγματικότητα απ’ τις επιθυμίες μας, και αυτό είναι ένα πρόβλημα. Θα ήθελα να δω αλλαγές στην Κούβα, αλλά αυτό δεν συμβαίνει. Στη συλλογική φαντασία της Κούβας, η αλλαγή σχετίζεται με το θάνατο του Φιντέλ Κάστρο. Το πολιτικό σύστημα στο νησί συμπεριφέρθηκε σαν μοναρχία, και ο Φιντέλ έχει εξασφαλίσει την παρακολούθηση της διαδοχής, και αυτό καθυστερεί οποιαδήποτε αλλαγή.»

Κείμενο: Nick Heath
Μετάφραση: Αιχμή

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s