Ένας αναρχικός καλλιτέχνης στη δική του χώρα

Ο Art Ranger ζει μόνος του στη ερημιά της Νορβηγίας.
  Ο Art Ranger είναι ένας αναρχικός καλλιτέχνης που ζει στα περίχωρα του Friedrisktad, μιάμιση ώρα νότια του Όσλο. Το πραγμαart976τικό του όνομα είναι Ingar Aasen, αλλά το έκανε πιο καλλιτεχνικό για να ταιριάζει στη φιλοσοφία του που έχει κάτι ινδιάνικο: έτσι το art αντιπροσωπεύει την δημιουργική φλόγα και το ranger τον προστάτη της. Ο Art ζει στο συγκεκριμένο χωράφι εδώ και είκοσι χρόνια, απομονωμένος, εξαιτίας των απόψεών του για την περιοριστική κοινωνία. Δεν θέλει κανείςνα του ορίζει ποιος είναι και πώς να εκφράζεται. Η κοινωνία είναι μια πλαστή πραγματικότητα, ρηχή, καταναλωτική, που σε υποχρεώνει να είσαι τέλειος για όλους και καλός σε ό,τι κάνεις. Αυτός δεν είναι ο κόσμος που ήθελε να ζήσει, γι’ αυτό το σπίτι του είναι ένα ρώσικο καραβάνι σχεδόν δέκα χρόνια τώρα. Μετά από πολύχρονες μάχες με τις αρχές της περιοχής κατάφερε να κάνει μια συμφωνία που του επιτρέπει να μένει στον συγκεκριμένο χώρο δωρεάν, χωρίς να πληρώνει ενοίκιο.
  art67

Το τεράστιο χωράφι που μένει δεν είναι το σπίτι του απλά, είναι ο κόσμος του. Η χώρα του. «Θέλω να μπορώ να αναπνέω», λέει, «να μπορώ να ξέρω ότι είμαι αυτός που είμαι και όχι κάποιος που δημιούργησε η κοινωνία. Γι’ αυτό έφτιαξα τη μικρή μου χώρα εδώ έξω. Η κοινωνία αποφασίζει πώς θα πρέπει εκφραστώ και τι είναι λάθος. Ακόμα και το όνομα που θα πρέπει να αποκαλέσω κάποιον το θεωρώ ακατανόητο. Δεν θέλω να παρουσιάζω τον εαυτό μου με όνομα πια. Ο καθένας μας ταξιδεύει με διαφορετικές ταχύτητες και έχουμε μια μπάλα φωτός γύρω από τις καρδιές μας. Αυτό είσαι εσύ, ο καθένας μας».

«Είναι εντελώς παράδοξο. Και αστείο. Ας πούμε ότι ταξιδεύεις στην έρημο μόνος, θα βρεις ζωή. Δεν θα το βρεις αυτό ποτέ στο κέντρο μart6632ιας πόλης. Είναι ακριβώς το αντίθετο. Θα βρεις φόβο και μοναξιά».

Ο Νορβηγός φωτογράφος Μorten Frolich απαθανάτισε με τον φακό του τον Art Ranger και η έκθεση με τις φωτογραφίες του είναι μέρος της 11423388_1440887076218525_5752570950508442915_nπτυχιακής του.    art3333

ΠΗΓΗ-Γκρεκα
Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s