Βασιλιάς Ληρ

Το θέμα της τραγωδίας είναι η απόφαση του βασιλιά Λήρ, να μοιράσει το βασίλειό του στις τρεις θυγατέρες του, τη Γονερίλη, τη Ρεγάνη και την Κορδέλια. Αυτή που θα τον πείσει για το μέγεθος της αγάπης της, θα πάρει το βασίλειο.

Παρά τις συμβουλές του δούκα του Κεντ, αποκληρώνει την Κορδέλια κι εξορίζει το δούκα. Την αποκληρωμένη κόρη παντρεύεται ο βασιλιάς της Γαλλίας.

Ο Ληρ φιλοξενείται με τη σειρά κάθε μήνα από τις δυο μεγαλύτερες κόρες. Παρόλο πού έχει παραδώσει την εξουσία, εξακολουθεί να συμπεριφέρεται με αυταρχισμό. Ο δούκας του Κεντ, μεταμφιεσμένος, μπαίνει στην υπηρεσία του και του συμπαραστέκεται στους εξευτελισμούς που υφίσταται. Τελικά οι δυο κόρες διώχνουν τον πατέρα τους Ληρ, που ακολουθούμενος από τον πιστό του δούκα, μεταμφιεσμένο πάντα, και από το γελωτοποιό του περιπλανιέται μέσα σε μια άγρια νύχτα με καταιγίδα και καταφεύγει σ’ ένα καλύβι ξεστομίζοντας βαριές κατάρες. Από κει οι πιστοί του τον φυγαδεύουν στο Ντόβερ, απέναντι από τις γαλλικές ακτές.

Στο μεταξύ ο δούκας της Κορνουάλης, σύζυγος της Ρεγάνης, σκοτώνεται σε μια συμπλοκή, ενώ ο βασιλιάς της Γαλλίας αποβιβάζεται με στρατό στο Ντόβερ. Η Κορδέλια ειδοποιείται κι έρχεται να συναντήσει τον πατέρα της που βρίσκεται πια στα πρόθυρα της τρέλας. Η συνάντηση γίνεται στο φράγκικο στρατόπεδο. Ακολουθεί σύγκρουση των φράγκικων και αγγλικών στρατευμάτων και νικούν οι Αγγλοι. Ο Ληρ και η Κορδέλια συλλαμβάνονται και φρουρούνται. Ανάμεσα στις δυο βασίλισσες αδελφές, τη Γονερίλη και τη Ρεγάνη, ξεσπάει διχόνοια. Η Γονερίλη δηλητηριάζει τη Ρεγάνη και η ίδια αυτοκτονεί.Η Κορδέλια δολοφονείται και ο Ληρ ξεψυχάει κρατώντας στην αγκαλιά του το σώμα της.

Πρεμιέρα έκανε την Πέμπτη 16 Απριλίου η θεατρική παράσταση «Βασιλιάς Ληρ», με πρωταγωνιστή τον Γιώργο Κιμούλη, σε σκηνοθεσία του Σλοβένου Tomaz Pandur στο θέατρο Πειραιώς 260 το οποίο συνήθως φιλοξενεί παραστάσεις του Φεστιβάλ Αθηνών.Στο θεατρικό σανίδι ανέβηκαν μαζί με τον  Έλληνα ηθοποιό και οι πολλά υποσχόμενοι νέοι ηθοποιοί Κόρα Καρβούνη, που μας εντυπωσιάζει σε κάθε της εμφάνιση, αλλά και οι νέοι Χάρης Τζωρτζάκης και Αργύρης Πανταζάρας, που έκλεψαν τις εντυπώσεις.η παράσταση εστιάζει στην εγκατάλειψη, τη μοναξιά και την συνειδητοποίηση αξιών όπως η αγάπη και η ανθρώπινη φύση καθ’ αυτή.  Η παράσταση διαμορφώνεται υπό το σκηνοθετικό βλέμμα του Pandur, που διακρίνεται για τις σκοτεινές, ροκ-πανκ αναγνώσεις του. Σαν πίνακες της Paula Rego, λίγο βλοσυροί, λίγο σκοτεινοί και υποχθόνιοι, οι ήρωες κινούνται σε ένα ανδρόγυνο σύμπαν, προσπαθώντας να ανακαλύψουν ποιοι είναι και τι ζητούν.             Ja.Br.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s