Ταμείο Α(ν)εργίας – Νίκος Γκαμαρλιάς – Εκδόσεις Γαβριηλίδη

«Περαστικοί είμαστε, κύριε μαλάκα. Επισκέπτες σ’ έναν τόπο που δεν ανήκει σε κανέναν. Δε φέραμε τίποτα, δε θα πάρουμε τίποτα. Θα αφήσουμε όμως κάτι. Την αύρα του περάσματός μας, τη θύμηση των έργων και των λόγων μας. Κι εσύ τι κάνεις; Παραμορφώνεις τη ζωή. Της έχει φορέσει χιλιάδες μπιχλιμπίδια και τόνους μέικ-απ. Τραβεστί ζωή· αυτό σου αρκεί, αυτό σου αξίζει. Ξέρω, ξέρω, διαμαρτύρεσαι. Δικαιολογείσαι ότι έτσι τα βρήκες, έτσι τα κληρονόμησες, δε φταις εσύ. Μάθε λοιπόν ότι όταν δεν αλλάζουμε κάτι, είμαστε το ίδιο υπεύθυνοι με αυτόν που το δημιούργησε…»
Ο Πετράν ήθελε να τα αλλάξει όλα. Να τα δει να καταστρέφονται και να χτίζονται από την αρχή. Διαπίστωσε όμως ότι δεν μπορεί, ότι είναι αδύνατον. Παντού αδιάφορα βλέμματα, αδιέξοδα και ψηλοί αδιαπέραστοι μαντρότοιχοι. Στα τριάντα του χρόνια έχει πλέον πειστεί· ο κόσμος δεν αλλάζει, δε θέλει ν’ αλλάξει, δεν του αξίζει κιόλας. Αποφασίζει λοιπόν ν’ αλλάξει ο ίδιος. Εφαλτήριο; Η απόλυσή του, το ταμείο ανεργίας.
Ζει, παράλληλα με τους υπόλοιπους, σε μια πόλη που μέρα με τη μέρα φθίνει όλο και περισσότερο, σε μια κοινωνία που οδηγείται με μαθηματική ακρίβεια στο τέλος. Η μαμά-μηχανή κινεί τα νήματα, τα ρομποτάκια χορεύουν στον ρυθμό της, οι ελεγκτές καταδιώκουν οτιδήποτε το διαφορετικό. Ο Πετράν προσπαθεί να ξεφύγει, να περνά απαρατήρητος. Κινείται στις σκιές, στο περιθώριο. Αναμνήσεις, όνειρα, περίεργες φιγούρες, τον κυκλώνουν. Σταδιακά απομονώνεται. Μετατρέπεται σ’ ένα πληγωμένο θηρίο, σ’ ένα αγρίμι της πόλης. Παράδοξο· το μόνο που λαχταρά είναι να μάθει πώς να ζει, πώς να κάνει τέχνη τη ζωή του.
«Μοναξιά το λένε κάποιοι. Ελευθερία το λέω εγώ. Αν το τίμημά της είναι η μοναξιά, θα το ρισκάρω. Κι όπου με βγάλει…»

Περισσότερα για το βιβλίο :  Ταμείο Α(ν)εργίας

Ja.Br.
Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s